top of page
merituscoverek3.png
nagyallomas (3 of 3).jpg

Agyelszívás

Évről-évre tucatjával vándorolnak el barátok, családtagok, tehetségek, hogy Budapesten vagy a világ más részein vállaljanak munkát. Van, aki pusztán máshol képzeli el az életét, de van, aki megélhetési okokból, karriercéloktól fűtve vagy pusztán a város kulturális pezsgésének hiánya miatt dönt a költözés mellett.

 

A város és régió hosszú távú fejlődésének elsőszámú kihívásaként tekintünk erre a problémára, és a megoldás receptjét a személyes kapcsolatok erősítésében, egymás segítésében, illetve a közéleti, üzleti kérdéseken való gondolkodásban látjuk.

Ökológiai kérdések

Folyamatos az aszály, a Tisza vízszintje egyre alacsonyabb, erdőtüzek gyúlnak a város határában és a mezőgazdasági termelők egyre kiszolgáltatottabbá válnak. A fenntarthatósággal és az ökológiai kérdésekkel kapcsolatos problémák egyre többször hatolnak be hétköznapjainkba.

 

Így egy a saját környezetéért felelősséget vállaló közösségnek kötelessége választ keresni arra, hogy miként küzdhetünk meg az ökológiai kihívásokkal helyben, a Dél-Alföldön.

krizsan - 2021 - zold kerdesek.JPG
0204 (5 of 7).jpg

A vidék kihívásai

A vidék helyzete a helyi vállalkozásoktól és termelőktől függ. Ha a rátermett és okos tehetségek elmennek, máshol vállalkoznak, akkor egy helyben topogunk a pusztában.

 

Össze kell kötnünk a frissen vállalkozást indító, a családi céget megöröklő, mezőgazdasági termeléssel foglalkozó és helyi szervezeteknél dolgozó fiatalokat, akikben buzog a tettvágy, és felismerik, hogy rajtunk kívül más nem fog valódi kulturális és gazdasági teljesítményt létrehozó várost teremteni, ami képes kilépni a Budapest központú, vízfejű ország állapotából.

bottom of page